Logo-WHITE
Cases Diensten Contact Onze aanpak Stories Over ons Werken bij Mijn Webreact

Ons adres
Breestraat 95-1
1941EG Beverwijk
Nederland

Contactgegevens
+31 (0)251 – 860 261
[email protected]

Bereikbaarheid
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:30

André Kuipers

De eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam.

Op zijn twaalfde (1970) ontving André Kuipers sciencefiction boekjes van zijn oma. Dit was voor hem hét moment waarop hij besloot om ooit zelf de aarde vanuit de ruimte te bekijken.

34 jaar later (in 2004) werd zijn droom werkelijkheid en was zijn eerste missie naar het internationale ruimtestation ISS een feit. Een missie van elf dagen. Veel te kort, vond André. Op 21 december 2011 reisde hij opnieuw af naar de ruimte. Dit keer voor een verblijf van maar liefst 193 dagen; de langste Europese ruimtevlucht tot dan toe.

De kwetsbaarheid van onze planeet

Tijdens de ruimtemissies hing André vaak bij het raam om van het uitzicht te genieten. Hij zag een wereld zonder grenzen met prachtige woestijnen, bossen, de mooiste eilanden en uitgestrekte oceanen. Een blauw paradijs omgeven door het zwarte heelal.

Tegelijkertijd werd hij geconfronteerd met de kwetsbaarheid van onze planeet. Hij zag hoe flinterdun de dampkring is die al het leven op aarde mogelijk maakt. Maar ook de massale ontbossing, de luchtvervuiling boven grote steden en de lichtvervuiling in de nacht. André besloot om zich bij terugkomst op aarde in te gaan zetten voor de samenleving.

Sinds zijn terugkomst maakt André mensen, van jong tot oud, bewust van de kwetsbaarheid van onze planeet en de magie van de ruimtevaart. Dit doet hij op verschillende manieren. Zo is hij ambassadeur van diverse goede doelen, spreker op events, presentator op televisie, bedenker van de kinderboekenreeks André het astronautje en heeft hij twee edities van SpaceXperience in een uitverkocht en stampvol Ziggo Dome weten neer te zetten.

Samenwerking

Die veelzijdigheid verdient een plek op het internet. Dit om het verhaal van André te vertellen en zijn enthousiasme over de planeet en ruimtevaart met iedereen te delen. De verschillende initiatieven en doelgroepen resulteerde in maar liefst zeven websites waar wij ons steentje aan hebben mogen bijdragen. In vrijwel alle gevallen is Webreact daarbij verantwoordelijk geweest voor het ontwerp, de ontwikkeling en het hosten van de websites.

Een aantal voorbeelden zijn andrekuipers.com, andrekuipersstichting.nl, kleine-astronauten.nl en spacebuzz.nl.

SpaceXperience

Eén van de hoogtepunten van de afgelopen jaren was voor ons de ontwikkeling van de website voor SpaceXperience. Een ruimte avontuur waarbij de Ziggo Dome werd getransformeerd in een universum vol sterren, planeten en vliegende objecten. De show gaf het publiek de kans om te ervaren hoe het voelt om een astronaut te zijn, een raketlancering te beleven, naar de planeten te vliegen en een kijkje te nemen in de toekomst.

In de media

In samenwerking met MediaLane hebben wij de website gerealiseerd. In de media kreeg de show, en daarmee de website, volop aandacht. Van RTL Late Night tot aan Evers Staat Op bij Radio 538. Dit zorgde voor de nodige pieken in het verkeer naar de website. Door de integratie met Cloudflare kon de website, via een wereldwijd netwerk van 200 punten, worden geserveerd aan de bezoeker. Hierdoor kwam de uptime en snelheid van de website nooit onder druk te staan. Het stelde het team van Webreact zelfs in staat om met een gerust hart aanwezig te zijn tijdens de uitzending van RTL Late Night, terwijl op datzelfde moment de website door duizenden bezoekers per minuut werd geraadpleegd.

Samenwerking met journalist Sander Koenen

Sander Koenen, journalist en schrijver, werkt onder andere voor National Geographic Magazine, Quest en KIJK. In 2006 werd hij genomineerd voor de Glazen Griffioen door zijn publicatie Kotsmisselijk in de ruimte waarin hij onderzoek deed naar ruimteziekte. Daarnaast schreef hij de biografie van André Kuipers, genaamd Droomvlucht. Hiervoor volgde hij André twee jaar lang op de voet in Amerika, Rusland, Kazachstan, Europa en – via een satellietverbinding – in de ruimte.

Samen met André heeft Sander verschillende concepten opgezet, zoals de theatershow Space Academy Live en het educatieve platform Thuis in de ruimte. Ook hiervoor hebben wij de websites mogen ontwikkelen. Tijdens de realisatie is nauw samengewerkt met Sander zelf. Een bijzonder leuke samenwerking waarbij de betrokkenheid van Sander groot was.

Tijdens de realisatie van de websites voor ‘Space Academy’ en ‘Thuis in de ruimte’ heb ik veel contact gehad met Jelmer. De ontwikkeling verliep vlot en de taakverdeling was vanaf het begin af aan duidelijk. Als journalist pak ik daarbij natuurlijk de verantwoordelijkheid voor het creëren van de benodigde content. Ik ben zeer te spreken over de aanpak van Jelmer en het team van Webreact. De websites zien er verzorgd en professioneel uit en het gebruik van WordPress zorgt ervoor dat ik niet afhankelijk ben van Webreact voor het beheren van de websites.

Korte lijnen, heldere communicatie

Zoals hierboven te lezen hebben we in de afgelopen jaren het team rondom André Kuipers geholpen bij het digitaal realiseren van uiteenlopende concepten. We zijn trots dat wij mogen werken voor André en waarderen zijn inzet bij het enthousiasmeren van een groot publiek voor wetenschap, ruimtevaart en de planeet.

Ook zijn we blij met de samenwerking waarbij korte lijnen en heldere communicatie een centrale rol spelen.

Helen Kuipers, de vrouw van André, over de samenwerking: “Webreact staat altijd voor ons klaar en weet het tempo er goed in te houden. Ze hebben een no-nonsense mentaliteit en dat werkt bijzonder prettig. Daarnaast waardeer ik hun creativiteit. Of het nou gaat om het meedenken over een nieuw website concept, grafische vormgeving of de technische inrichting van een website; ze weten ons keer op keer te verrassen met hun oplossingen.”